Sunday, November 4, 2007

kotimaista yritystä...

Nykyään, Tv:n kykyjenetsintäkilpailuista pinnalle putkahtaa monenlaisia persoonia, erintyisesti laulajia. Näiltä nuorilta teini-idoleilta ei tänä päivänä veloiteta vain hyvää lauluääntä, pitää olla myös tyyliä. Suomi on alkanut ottaa ulkomailta mallia ja nykyään jokaiselta nuorelta laulajalta löytyy stylistit. Enään ei pelkällä musiikilla sanomaansa ja persoonallisuuttaan esille tuoda, vaan pukeutumisellakin yritetään avittaa musiikkiaan ja itseään esiin.

Amerikassa laulajan tyyli on yksi peruskäsite musiikkibisneksessä, heistä jotkut voivat olla jopa tyyli-ikoneita. Rihannan graafista polkkatukkaa ihannoidaan, kun taas Chirstina Aguleiran räväkkää klassisuutta kopioidaan. Pukeitumisen tulee olla oman musiikkinsa oloista, sillä tyylillä edustetaan musiikkiaan.

Suomessa suosituimmat laulajat ovat yleensä miespuolisia, mutta nykyään myös nuorta tyttöenergiaa alkaa puskea pinnalle. Suosion kriteerit ovat tosin sijoittuneet hiukan eri tasoille, kun esimerkiksi Paula Koivuniemen tai Katri Helenan aikoihin. Tyyliä aletaan katsoa enemmän. Persoonaton naamakuva levyn kannessa ei vältämättä myy enään niin hyvin, levyn ulkoasunkin tulee olla yhä enemmän ja enemmän laulajan tyylin tai ainakin imagon mukainen.

Musiikin lisäksi, idoleissa katsotaan myös ulkoisia puolia ja omaan lemppariin halutaan samaistua, joten tyyliä lähdetään jäljittelemään.

Vaikka tätä astetta pinnallisempaan suuntaan menevää bisnestä on vielä aika vaikea huomata, itse olen kiinnittänyt huomiota ulkomaalaisten starojen lisäksi myös kotimaisiin laulajiin, tuttuihin ja tulokkaisiin, joiden tyylit ovat hakemassa omaa suuntaansa, musiikkinsa kautta.



Muutama vuosi takaperin, Jenni Vartiainen osallistui Popstars kilpailuun ja pääsi voittajabändiin, Gimmeliin. Tämän tekemällä tehdyn, mega-ihkun tyttöbändin tyyli, sekä musiikki oli aivan hakoteillä ja hyvin hyvin keskinkertaista. Kunhan vain jotain kivaa oli päällä ja laulu kulkee, kaikki oli hyvin.

Pian bändi kuitenkin lopetti ja kaikki tytöt siirtyivät tekemään omia juttujaan, mutta Jenni, muutaman vuoden poissa olonsa jälkeen, palasi musiikin pariin. Tällä kertaa tosin aivan erilaisen tyylin kanssa; pitkät hiukset keskijakauksella muistuttavat monen Hollywood-perhosen hiuskuontaloa sekä satiiniset glamourmekot henkivät punaisen maton tunnelmaa. Käsikorutukokset ranteissa ja paljettisten patellavöiden käyttö kertovat "uuden" Jennin (tai ainakin hänen stylisitin) tietävän edes jotain muodista ja trendeistä.


Tyylin tärkeyden kasvamista voi myös huomata esmerkiksi PMMP:n tytöiltä, joiden värikäs ja räväkkä musiikkityyli alkaa näkyä myös heidän pukeutumisessaan. Jos on ns. friikkiä musiikkia, on myös friikkiä tyyliä.

Hanna Pakarisen tyyli on maskuliinisen naisellinen rokahtavineen vivahteineen, aivan kuten hänen musiikkinsa. Anna Abreun, hänkin Idolsista ponnahtanut, tyylissä (kyllä olen seurannut sitäkin! :D) voi huomata hänen musiikkiaan. R'n B, soul ja blues henkinen style saadaan ihkuilla kevyillä kesämekoilla ja lökäpussihousuilla. Älä unohda tennareita!

Pitää kuitenkin muistaa, että kaikkien näiden tyylien takaa löytyy stylistit, mutta se ei olekkaan pääasia. Oudompaa on se, että suomalaisilta laulajilta nykyään edes löytyy stylisitit! Musiikki ja pukeutuminen alkavat olla yhä lähempänä toisiaan, aletaako me suomalaiset ottamaan muusta maailmasta mallia? Se nähdään..



Mitä mieltä sinä olet musiikin ja tyylin yhdistymisestä? Ovatko nämä nuoret suomalaiset laulajat sekä heidän stylistinsä onnistuneet pukeutimisessaan? Onko sillä edes väliä, miten suomalainen laulaja pukeutuu? Entä kuunteletko oikeasti ketään kotimaista laulajaa?

19 comments:

Anonymous said...

Osaat kirjottaa tosi hyvin =)

Anonymous said...

No et tasan osaa mitään äidinkielen sääntöjä. Esim. "Muutama vuosi takaperin, Jenni Vartiainen osallistui Popstars kilpailuun ja pääsi voittajabändiin, Gimmeliin." Tuohon alkuun EI tule pilkkua!

Ja "kun" ei ole sama kuin "kuin".

Popstars kilpailu=Popstars-kilpailu

"Kunhan vain jotain kivaa oli päällä ja laulu kulkee, kaikki oli hyvin."
Aika ristiriitaista, että keskellä lausetta onkin yhtäkkiä preesens. Sopisi paremmin: Kunhan vain jotain kivaa oli päällä ja laulu kulki, kaikki oli hyvin." Vaikka ei tuo kulkea-verbi oikein edes sovi yhteen laulamisen kanssa, mutta se menee jo varmaan liian monimutkaiseksi sinulle, joten ei takerruta siihen.

Poissa olo=poissaolo
Ennen "kuin"-sanaa ei tule pilkkua!

"Näiltä nuorilta teini-idoleilta ei tänä päivänä veloiteta vain hyvää lauluääntä, pitää olla myös tyyliä."
Tuo "veloiteta"-verbi ei sovi tuohon. Veloittaminenhan tarkoittaa, että pannaan joku maksamaan tietty summa.

Tässä muutamia tämän postauksen kirjoitusvirheitä. Kannattaisi ihan oikeasti tutustua vaikka johonkin kielioppikirjaan. Pilkkusäännöt ja yhdyssanasäännöt eivät ole oikeasti vaikeita, jos haluaa parantaa juttujensa kieliasua. Minua ainakin häiritsee todella paljon postaustesi kieli, koska siinä on niin kauheasti virheitä.

Pidän muuten kyllä blogistasi.

Anonymous said...

Ihanaa pilkun piippaamista, anonyymit osaavat aina paremmin. ;D Kuin-sanan eteen muuten voi muuten tulla pilkku, nimittäin silloin kun kuin-sanalla aloitetaan ns. irrallinen lisäys (tjeu).

Itse kirjoituksen sisältöön: kyllä mä ainakin kuuntelen suomalaisia artisteja. Jopa Anna Abreuta, vaikken Idolsin aikaan tykännyt siitä yhtään. :) Myös laulajien stailaukset ovat ihan kiitettävällä tasolla, vaikkakin poikkeuksia tietysti tulee vastaan silloin tällöin.

Anonymous said...

Täytyy myöntää, että jopa omistan Anna Abreun levyn, vaikken hänestä persoonana pitänytkään Idolsin aikaan. Tykkään vain sen tyylisestä musiikista:)
PMMP:tä arvostan muutenkin kuin musiikin takia.
Hmm, yhdyn jossain määrin edelliseen anonyymiin, kielioppivirheet häiritsevät kyllä minuakin ja silmään kyllä osui useita. Tajuan kyllä, ettei niitä hetkessä saa kuntoon, se vaatii aikaa:D

Anonymous said...

Kuka nyt suomalaista musiikkia kuuntelisi ;) siis en minä ainakaan :)

Anonymous said...

Kielioppivirheet tökkivät silmään tekstistäsi, ensimmäisen anonyymin teksti sanookin jo kaiken!
En kuitenkaan tullut valittamaan kieliopista vaan kommentoimaan paria asiaa. :D

"Enään ei pelkällä musiikilla sanomaansa ja persoonallisuuttaan esille tuoda, vaan pukeutumisellakin yritetään avittaa musiikkiaan ja itseään esiin."
Kyseinen vaatteet on aatteet -asenne on ollut olemassa jo vuosikymmenien ajan. Punkkareilla ja hipeillä oli univormunsa jo 60- ja 70-luvuilla, nahkatakeissa kulkevilla rokkareilla 50-luvulla ja niin edelleen.

"Ovatko nämä nuoret suomalaiset laulajat sekä heidän stylistinsä onnistuneet pukeutimisessaan?"
Tykkään eniten PMMP:n Paulan ja Miran hauskasta tyylistä, ihanan näköistä!

"Onko sillä edes väliä, miten suomalainen laulaja pukeutuu?"
Niin paljon väliä mitä ulkonäöllä muutenkin on, luulisi että moni laulaja haluaa näyttää edustavalta promokuvissaan eikä esim. pukeutua mustaan jätesäkkiin. Tämäkin on kuitenkin suhteellista, jonkin sortin laulaja voisi hyvinkin haluta pukeutua mustaan jätesäkkiin jos se sopisi yhteen musiikin ja asenteen kanssa, ja kammoksua stylistinsä ehdotuksia.

"Entä kuunteletko oikeasti ketään kotimaista laulajaa?"
En juurikaan kuuntele suomalaista.

Milla said...

Saanko esittää yhden ihan piskuisen toiveen? Teen sen nyt ilman lupaakin: olisi kiva lukea joskus tekstiä, jonka perässä ei olisi niin montaa kysymystä lukijoille. Lukijoita voi aktivoida myös muulla tavalla, ja nyt nuo kysymykset pomppaavat jo hiukan liikaa ainakin minun silmilleni. :)

Mutta suomalaisista artisteista taidan kuunnella vain Humanea.

Anonymous said...

Kivasta aiheesta tehty postaus! Mutta niinkuin moni muukin on sanonut, niin alkaa häiritsemään nuo kirjoitus-ja kielioppivirheet kun niitä on niin paljon. Ja tosiaan, musiikin ja pukeutumisen yhteen sovittaminen ei ole tosiaankaan uusi juttu. (Äläkä käytä sanaa ihku :D) Mutta joo, ei siis millään pahalla! Tykkään blogistasi ja jutuistasi kovasti, ja kunhan vain jaksat panostaa hieman tuohon kirjoitusasuun niin hyvä tulee :)

Anonymous said...

Tykkään kirjoitustavastasi, mutta kielioppi ei tosiaan ole ihan kohdallaan. Olen saman ikäinen kuin sinä, eikä minun mielestäni tässä vaiheessa pidäkään tietää ihan kaikkia sääntöjä kuin vettä vaan. Mutta tämä blogihan paitsi tarjoaa sinulle viihdykettä, kehittää kirjoitustaitoasi ja täällä kommentoivat "pilkunviilaajat" opettavat sinua.

Niin ja itse en kuuntele lainkaan suomalaista musiikkia, koska se ei vain miellytä minua. Jenni Vartiaisella on kyllä ihan hyvä tyyli.

Strawberry Swing said...

Itse en huomaa, ollenkaan kirjoitus virheitäsi, mutta jos noin moni siitä valittaa nin ehkä se on ongelma, mutta ei minua ainakaan häiritse! Ja minäkin olen saman ikäinen kuin sinä, enkä todellakaa tajunnut puoliakaan noista pilkku säännöistä (en kuitenkaan ole mikään "blondi"). Mutta kun bloggerilla kirjoittaa niin lopuksihan voi automaatti tarkistaa tekstin sieltä ylä-reunasta. Mutta sulla on kiva blogi ja kirjoitat tosi hyvin ton ikäiseksi.

Mutta eihän se olee kiva katsoa laulajaa/näyttelijää joka ei ollenkaan panosta pukeutumiseen, tyyliin että olisi lavalla perus paidassa ja verkkareissa.(Huh, pitää oikein tarkaan katsoa onko kirjoittanut kaiken oikein....:D)

Itse en kuuntele oikeastaan mitään suomalaista musiikkia.
-minna-

Anonymous said...

Mitä se haittaa jos tulee vain vähän kirjoitus virheitä? Kyllähän sen ymmärtää kumminkin mitä yrittää sanoa -.-'

Anonymous said...

"Kun"-sanaa käytetään nykyään "kuin"-sanan tilalla..ajan myötä "kuin" sana jää varmaan kokonaan pois ja muutkin sanat lyhenevät. Te pilkunviiraajat kuulostatte ihan äidiltäni, joka onäidinkielen opettaja. Pelottavaa sanoisinko. Kai omaan blogiinsa saa kirjoittaa miten tykkää. Voiskirjottaavaikkakaikkisanatyhteeneikäsemitäänhaittaa. Blogien ei tarvii olla liian "vakavia". Tääkin blogi on olemassa varmaan ihan ilon tuottamisen, eikä kielioppivirheiden löytämisen takia. Kaikkea ei tarvii sanoa ääneen. Huomauttelisitkohan noista virheistä, jos pitäjä olisi esim. 19-vuotias. Aivoja saa käyttää itselkkin.

Anonymous said...

"Huomauttelisitkohan noista virheistä, jos pitäjä olisi esim. 19-vuotias."

Miten kirjoittajan ikä liittyy aiheeseen? Kermakakkumekon iästä en tiedä, mutta esimerkkejä käyttäen 15-vuotias saattaa kirjoittaa paljon parempaa suomea kuin 25-vuotias.
Pitää nyt vetää esiin se, että Suomessa toimii sananvapauslaki ja kirjoitusvirheistä saa huomauttaa, kunhan huomauttaa fiksusti eikä ala moittia idiootiksi tai muuta turhaa. Älkää siis vetäkö hernettä nenään meistä pilkunviilaajista! Teillä on oikeus kirjoittaa vaikka nÄINjost3haluaTT3, meillä oikeus sanoa oma mielipiteemme asiasta. :D

Anonymous said...

minusta ihan hyvin kirjoitettu, ei iske virheet silmään=) mutta kyllä tulee suomalaisia artisteja kuunneltua, joitakin enemmän, joitakin vähemmän. esim.jippu on aika kovassa kulutuksessa vaikken laulajan ulkoisesta olemuksesta niin pidäkkään. omalla kohdallani harvoin ulkonäkö musiikin kuunteluun vaikuttaa mutta joskus näinkin käy=D

Anonymous said...

Hyvin kirjoitit, ihmettelin miten sujuvaa tekstiä. Vaikka tykkäänkin blogistasi, yleensä kuitenkin tekstisi on hiukan tönkköä.

Lopeta kuitenkin tuo ihkun käyttö.

Anonymous said...

Hyvä postaus!:) etenkin Idolsin jälkeen alkoi tulla laulajille ties mitä trendilumppua ja tummat silmämeikit yms..
Olen huomannut että esim. vanhoissa tv-ohjelmissa oli naisilla usein päällä "gaalamekot" ja miehillä puvut, nykyään ollaan ties missä gaaloissa ja tietovisoissa (+etenkin dokumenteissa!) vaikka missä yöpuvuissa ja täysin meikittä (ainakin ylen ohjelmissa).

Joten olen sitä mieltä, että ennen oikein laittauduttiin ohjelmiin, nykyään vedetään vaan jotkut arkivaatteet päälle tai trendiasut+kauheasti meikkiä :/ eli selvästi huonompi suuntaus...
Kyllä ulkomaisia kanavia katsottua tuli tämä huomattua, että niiden ohjelmiin ihmiset olivat oikeasti jaksaneet panostaa vaatetukseensa.

En juurikaan kuuntele suomalaista musiikkia, paitsi Nightwishin, pmmp ja Yön vanhaa tuotantoa joskus!

Anonymous said...

PMMP:n tytöillä on kivat tyylit, ainakin ne on omaperäisiä. Ja Jenni on tosiaan nykyään aika tyylikäs! On väliä miltä suomalaiset laulajat näyttää, miksi sillä olisi vähemmän väliä kuin ulkomaalaisten laulajien ulkonäöllä?

Ja Anonymous mitä helvetin väliä jollain tollasella on, älä sitten lue tätä jos se on noin iso ongelma. Hirveää pilkun viilausta.

Anonymous said...

Teksti oli pullollaan kirjoitusvirheitä, mutta silti ihan hyvä, koska sain ideasta kiinni ;D

Suomalaislaulajien stailaukset menevät yleensä ihan hyvin muodin kanssa yksiin, tosin tuossa kuvassasi oliko se Kristina Braskilla se iso liila hattu niin se oli kieltämättä yliampuvan kammottavan imelän karsea, näytti kuin tyttö yrittäisi hieman liikaa.

Ihan yleisesti muuten blogisi jutut ovat helppolukuisia ja kivoja (paitsi kirjoitusvirheet ovat eliminoinnin arvoisia), blogi on muuten ihanan värinen, jotenkin herkullinen. Tulee mieleen ranskalaiset pienet bebé-leivokset! Tekisi mieli haukkasta ;)

Anonymous said...

No siis hei come on -.- Mitä väliä sillä on onko siinä tekstissä kirjoitusvihreitä vai ei? Aivan sama onko tuossa pilkku vai ei. Kunhan tekstistä saa sen olennaisen irti.