Sunday, September 2, 2007

brändejä

Mikä siinä on, että kun puhutaan parhaista kahveista, ajaudutaan aiheeseen Starbuck's? Tai miksi shamppoiden eliittiin kuuluu Tigin Bead Head-tuotteet? Entäs miksi valitset Valion hyvältä maistuvan ja halvemman vaniljajäätelön sijaan sitä Ben&jerry's-vaniljajäätelöä, jonka hinta on monia euroja kalliimpi?

Viimeksi kun olin Pariisissa, löysin sieltä Starbuck's-kahvilan ja olin aivan onnessani: nyt saan minäkin juoda tuota Hollywood-tähtien suosimaa Starbuck's kahvia. Itse kahvista en kyllä oikeasti ollut kiinnostunut, enemmänkin se Starbuck's-paperimukin kädessä pitäminen oli jo luksusta. Mitäpä jos en olisikaan nähnyt Starbuck's-mukia Olsenin siskosten käsissä? Olisinko ollut niin innoissani yhdestä paperimukista? Luulempa, että en. Kuitenkin, Starbuck's:ssa valinnan varaa on paljon: makuja löytyy karamellista väkeviin espressoihin. Niin isosta valikoimasta on kiva valita se oma lemppari. Ehkä iso ja omaperäinen tarjonta ja juuri tuo julkkkisten käsissä heiluminen ovat Starbuck's:in valttikortit?


Tigin shampoot ovat kalliita esimerkiksi Pantenen tuotteisiin verrattuna. Niissä ei minun mielestä itse kokeiltuani ollut mitään sen kummempaa, ehkä kiva tuoksu jäi hiuksiin, mutta pitäisikö karamellin tuoksuisista hiuksista maksaa ylimääräistä 15 euroa? Ehkäpä ei. Eikös pääasia ole kuitenkin se, että hiukset tulisivat puhtaiksi ja pysyisivät hyväkuntoisina? Minulla SunSilkin shampoo saattaa toimia ihan yhtä hyvin, ellei paremmin, mutta voin kyllä myöntää, että mielummin minä Tigiä käyttäisin, kun jotain perus-shampoota: Tigin pullot ovat ihanan värisiä ja jokaisella pullolla on ns. "oma tarkoitus". Jos olet blondi, sinulle sopisi tällöin purppura ja linjakas Dumb Blonde-shampoo. Jos taas olisit brunette, voisit korostaa sitä käyttämällä Brunette Goddes Shampoota.. Ehkäpä oman persoonan ja elämäntyylin korostaminen jo pelkällä shampoolla saattaakin tehdä Tigistä niin suositun..


Sitten vielä jäätelöiden "eliitti" Ben&Jerry's. Miksi tätä kyseistä jäätelöä oltiin odotettu Suomeen kuin kuuta nousevaa? Miksi Ben&Jerry's-jäätelön esitteleminen muotiblogissa on hyväksyttävää, mutta kun näyttää Valion tavallista jäätelöpakettia, kysyttäisiin: "miten tuo liittyy muotiin?" tai "ketä kiinnostaa mitä sä syöt?" Tähänkin voi olla monta vastausta: Ben&Jerry's:llä on paljon erilaisia ja ehkä jopa hieman outoja makuja. Ne ovat omaperäisiä, eikä niitä löydä tavallisista jäätelöfirmoista. B&J's jäätelöpakettien kuvituskin on nuorekasta ja värikästä. Jokainen maku on ns. "oma persoonansa". Jotkut saattavat pitää Cookie Doughista, toiset taas Peace of cakesta. Tässäkin tullaan samaan asiaan: on kiva korostaa omaa personallisuuttaan vaikka vain valitsemalla oma lemppari jäätelönsä lukuisien makujen joukosta.



Tämän tilityksen jälkeen tulin sellaiseen tulokseen, että näillä kyseisillä alansa parhaimmistoilla on paras valikoima ja omalaatuisimmat brändit tuotteissaan. Eli se, mikä puuttuu niistä "halvemmista ja huonommista" tuotteista, on persoonallisuus! Ketä kiinnostaa ostaa hopeanharmaa peruspullo shampoota, kun voi ostaa värikkään ja yksilöllisen pullon tuoksuvaa shampoota?

Samaan voi törmätä myös muodissa ja pukeutumisessa: miksi pukeutua kun muut? Miksi olla massaa, kun voisi lähteä luomaan omaa tyyliään ja tällöin tehdä itsestään persoonallisempi? Älä siis jätä pukematta mitään yllesi sen takia, että muut eivät tykkäisi. Persoonallisuudestahan me kaikki tykätään.


Mitä mieltä olet esimerkiksi Tigistä, Starbuck's:sta tai Ben&Jerry's:stä? Ratkaiseeko hinta vai laatu? Entä käytännöllisyys vai omaperäisyys?

35 comments:

Anonymous said...

Minulle ainakin laatu on tärkeämpää! Ja näin offtopic, nyt kyllä tekee mieli Cookie Doughia >:

kermakakkumekko said...

Ekan Starbuck's kuvan tekstissä on siis pieni väliviiva virhe. Eli siis Starbuck's eikä Star buck's. :)

Anonymous said...

Mistä tuota Ben & Jerrysiä saa? Ainakin makuuneista ,mutta mistä muualta?

Itse ostan mieluummin laatua ,mutta yleensä kyllä sorrun markettituotteisiin ja halpa versioihin.
Kiva postaus :)

Iinu said...

starbuck's ja ben & jerrys-pakkauksen kantamisessa ja esittelyssä vain on se luksuksensa. silloin vaan jotenkin tuntee, että nyt olen tyylikäs jopa ruokaani myöten.
laatu on tärkein tekijä : >

Anonymous said...

Niinhän sitä monet paasaa että Starbucks on yliarvostettu, ja että ihaillaan vaan julkkiksilla näkyvien pahvimukien takia, mutta nam niitä frappucinoja ja caramelcafeita ja omenapiirakoita! Ja niitä jättisohvia ja nojatuoleja! Eli tykkäisin Starbucksista vaikka Olseneilla olisi kädessä Roberts coffeen muki.

Milja said...

"Tämän tilityksen jälkeen tulin sellaiseen tulokseen, että näillä kyseisillä alansa parhaimmistoilla on paras valikoima ja omalaatuisimmat brändit tuotteissaan. Eli se, mikä puuttuu niistä "halvemmista ja huonommista" tuotteista, on persoonallisuus! Ketä kiinnostaa ostaa hopeanharmaa peruspullo shampoota, kun voi ostaa värikkään ja yksilöllisen pullon tuoksuvaa shampoota?"

En nyt lähtisi itse kärjistämään, että kalliimmat brändit toisivat valikoimallaan sen persoonallisuuden. Vaikka itse rakastankin turhamaisia seikkoja, vieroksun hiukan persoonallisuuden ostamista. Tekstissäsihän on kyse lähinnä juuri persoonallisuuden ostamisesta - oikean persoonallisuuden keksitystä tuoteversiosta. Kaikki lähtee loppujen lopuksi sisältä päin, eikä varakkuudella hankkia se kalliimpi shampoopullo luoda mitään yksilöllisyyttä.

Minusta persoonallisuus on asia, jota ei voi tuotteistaa tai saada rahalla.

Milja said...

Pakko postata aihetta sivuten varmaan itsekin, lähti sellainen ajatusmylly liikkeelle! Saanko mainita tämän postauksen jutussa?

kermakakkumekko said...

Vendeta: Tekstini tarkoitus ei ollut kertoa, että persoonallisuuden voi ostaa shampoolla. Shampoolla voi korostaa persoonallisuuttaan.

Styledrop said...

Luulen, että se erikoisemmat maut ja tuotteet juuri kiinnostavat, en välitä kahvista, mutta voisin pitää jostain vanilja tai jostain muusta ihmemausta, vaikka sinällään ei kiinnosta koko Starbuck's. Tigin tuotteita en käytä, koska sitä tarvitsee hyvin vähän, tuoksuu hyvälle ja kampaaja on katsonut tieetyn sampoon sopivan minulle. Ja nämä arjen luksustuotteet mahdollistavat rahatilanne ja valinta. Tietenkin tiukan paikan tullen pärjään tavallisella markettisampoolla, mutta valitsen ostaa Tigiä, koska silloin tuntuu suihkussa käynnistäänkin tekemään "juhlavamman".

Anonymous said...

Ei mainitsemissasi tuotemerkeissä ole kyllä itsessään ainakaan mitään persoonallista, niin kauan kuin kuka tahansa pystyy ostamaan niitä (eivätkä ne hinnaltaan ole niin kalliita, etteivätkö pystyisi). Se on elämäntapa, jonka ihmiset hieman kalliimman, hyvin brändätyn, tuotteen kera ostavat. Näin tekevät kaikki ihmiset ostaessaan mitä vain - kuluttaminen kertoo siitä kuka olet ja erityisesti siitä, kuka haluat olla.

(Minä olen ainakin _opiskelija_, sillä usein koriin tarttuu edullisin/tarpeellisin vaihtoehto, mutta myös _kokeilija_, sillä en osta aina samaa tiettyä. Joskus myös _snobi_, myönnän, kun ostan esimerkiksi tiettyä samppanjaa.)

Laadun kanssa on vähän niin ja näin. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että varsinkin Starbucks on yhtä rosvousta, mutta tyhmä on se joka maksaa monta dollaria kaffeestaan, ei todellakaan se, joka saa myytyä. Suosin itse pienempiä delejä take-away kaffen tarpeeseen, mikä on sekin statement jo itsessään ja kertoo minusta ehkä jotain.

Tai sitten ei.

Kiva blogi. Ei muuta.

Anonymous said...

Joillekkin ihmisille se tuo ehkä mielihyvää tai he tuntevat itsensä arvokkaammiksi, jos kantavat Ben & Jerrys- jäätelöpakettia yleisillä paikoilla. Minulle on yksi ja sama mitä merkkiä käytän, kunhan tuote on toimivaa ja suht' edullista.

Anonymous said...

Me kaydaan kavereiden kanssa aina sillon tallon Starbuck's:ssa, ja ei se nyt nii kummallinen ole. Tietty Suomen kahviloihin verrattuna kahvivalikoimat suuremmat ja muffinsit ovat aivan jatteja, mutta kylla taalta ausseista parempiakin kahviloita loytyy! ;)

Anonymous said...

ben & jerry'sillä on mun mielestä ihanempia ja erikoisempia makuja. ja starbuck'silla taas on ihania erikoiskahveja. frappuchino on herkkua<3 =) siksi ne on parempia. shampoon merkki ei ole taas tärkeää kunhan vaan saa hiukset puhtaaksi. tai mulla ainakin toimii ihan hyvin perus sunsilkit ja wellat ja kyllä nekin tuoksuu hyviltä vaikka ei tuoksukaan miltään karamelliltä.

Anonymous said...

Tää oli hyvä postaus. Haluaisin maistaa tuota Ben&Jerrysiä (kyllä, vain siksi, että muutkin sitä hehkuttavat.) Varmaan tosi hyvää. Ja on se kyllä jännä juttu, että on ihan super trendikästä kävellä kaupungilla pahvimuki kädessä paparazzien piirittämänä. Ja kaikki me "tavikset" haluamme kokea saman. Kumma juttu.. (tai no ei tua kyllä itseäni houkuttele, en edes pidä kahvista, mutta joitakin ehkä houkuttelee?)

Dazed and confused said...

Ben&Jerrys nyt vaan on hyvää! Ja se pakkaus miellyttää silmää.

Hiustenhoituotteita en koskaan osta marketeista, niissä on usein silikoonia mistä hiukset ei pidemmän päälle pidä. Eli laadusta joutuu maksamaan.

Itse olen kerran elämässäni käynyt starbucksista, mutta siitä on jo kauan, en edes muista mitä sieltä tilasin. Nykyään ei minulla ole niin väliä mistä latten otan, Waynes tekee parhaimman kuitenkin, mutta ei se ole niin tarkkaa.

nana said...

Itse söin Ben&Jerry'siä noin puolitoista vuotta sitten eräässä kokouksessa Suomessa, jossa päätettiin tulevat myyntipaikat ja muut sellaiset (promottiin tms). En ollut koskaan aiemmin kuullut edes koko jäätelöstä (eli sitä ei tosiaankaan saanut silloin vielä kauposista), joten olin aivan tietämätön siitä, sen hinnasta ja sen maineesta. Ihastuin jäätelön makuun heti, joten nyt ostan sitä kaupastakin. Sen suhteen media ei ole vaikuttanut minun mielikuviini :)

Ja olen eri mieltä siinä suhteessa, että shampoolla voisi korostaa persoonallisuuttaan. Joo, toki voit uskotella itsellesi olevasi nyt paljon persoonallisempi kun käytät Tigiä tms, mutta se ei ihan oikeasti vaikuta persoonallisuuteesi tippaakaan. Itse olen Tigin käyttäjä, ja en tiedä ollenkaan miksi ostan sitä. Se ei ole mitään megahyvää, mutta kuitenkin parempaa kuin markettishampoot.

Anonymous said...

Eli se, mikä puuttuu niistä "halvemmista ja huonommista" tuotteista, on persoonallisuus! Ketä kiinnostaa ostaa hopeanharmaa peruspullo shampoota, kun voi ostaa värikkään ja yksilöllisen pullon tuoksuvaa shampoota?
^ Kuulostakin sinunlaisesi suht rikkaan kakaran suusta tulleelta. Onhan jokainen merkki ja brändi persoonallinen, onko Tigissä sen enenmpää persoonaa kun Pirkassa? EN täysin ymmärtänyt postauksen aihetta, mutta hyvä yritys kuitenkin! Mielipiteet olisivat uskottavampia jos niitä osaisi perustella.. EN ehkä minäkään osaa, mutta en sentään kirjoita blogia.

Anonymous said...

Asiaa :)! Nyt kotona asuessani nautin ihanista Bed Head-luksustuotteista, jotka äiti kustantaa. Mitään näyttöä niiden paremmuudesta en kyllä ole huomannut, mutta ah, ne pullot! Tuoksukin on ihana paitsi Small Talk-niminen tuote pyöreässä violetissa putelissa tuoksuu tooosi vahvasti mansikkaesanssille, uh.

Anonymous said...

eikös starbucksin ja benjerrysin ihkuudesta ollut jo jossain blogissa?

Anonymous said...

mm, no mä tykkään tosi paljon Ben&Jerry's jäätelöistä muutenki ja tigin shampoot ovat aivan omaa luokkaansa. Starbuck's:in kahvit ovat kans se jonka jokainen tyttö varmasti haluaa kokea maistavansa. Nuo kaikkihan ovat asioita, joita voi ostaa harvoin, ja kun niitä ostaa harvoin, niistä tulee pieni luksus päivään. Kiva postaus, olen aivan samaa mieltä asioissasi.

Anonymous said...

Olen ajatellut ihan samaa!
Btw, meidän blogia pääsee lukemaan salasanalla--> luxuriousamj jos joitan kiinnostaa
Tahdoimme vähän hankaloittaa suoraa pääsyä blogiimme vähäksi aikaa, kyllä se salasana siitä pian lähtee. Kunhan kaikki luokkalaisemme ym. ovat unohtaneet että pidämme tuota blogia :---D

BIJ0U said...

Tää oli hyvä juttu :) Mä ostan kyllä Ben&Jerry's jätskiä mielummin kuin perusvaliota tai ingmania, koska se on musta paljon parempaa. Maksan mielelläni 50snt enemmän, että saan sitä. Mulle sillä paketin ulkonöllä ei ole mitään väliä, koska ostan sitä tötteröissä, joten ei sitä edes nää minkä merkkistä jätskiä syön. Tiginkin tuotteita olen käyttänyt, koska kampaaja suositteli yhtä Tigin shampoota mun hiuksille ja käytin pitkään sitä, vaikka ei se itseasiassa saanut mun hiuksia näyttämään yhtään paremmilta kuin markettishampoot. Hyvä tuoksukin on kiva. Starbucksissa en ole koskaan käynyt, vaikka siihen oli montakin tilaisuutta kesällä. Päädyin vaan aina mielummin hyväksi havaitsemaani Café Neroon.Ehkä syynä oli, että en kahvista oikein välitä. En siis ole kovinkaan kokeileva kuluttaja, ostan miellelläni samaa, josta tiedän, että se on hyvää.

Anonymous said...

mun mielestä starbucksin kahvit on oikeesti hyviä, kun vertaa muihin amerikkalaisiin kahveihin. siellä kun sä ostat vaikka huoltoasemalta kahvia, se ei aina oo juomakelposta..

merikarhu said...

Pakko myöntää, etten ole koskaan kuullut mistään Starbucksista. Jotkut Tigin tuotteet taas ovat ihan samaa mitä muutkin shamppoot, mutta jotkut toimivat oikeasti. En kuitenkaan arvosta Tigiä mitenkään valtavasti, ero ei ole kovinkaan suuri. Ben&Jerrys on vaikeampi pala, koska oikeastaan se on vaan niin hyvää, mutta pystyisin elämään ilman sitä ja se maksaa niin liikaa!

Anonymous said...

tää teksti oli kiva lukee :) täyttä asiaa, kyllähän sitä mieluummin valitsee kalliimman merkkituotteen kuin jonkun halpiksen...

ja tässähän on hyvät että huonot puolet:
-usein kalliimpi tuote ON parempi kuin halvempi, esim tigi vs "markettishampoo". olen kerran saanut kokeilla tigin tuotteita ja tykkäsin valtavasti! ainakin mun hiuksiin tehoaa hyvin, oli helppo harjata tukka pesun jälkeen, kun perusshampoo saa hiukset vaan takkuuntumaan...
-huonoa taas on se hinta, mulla ei ole varaa ostaa niitä tigejä, toisin kuin hyvintienaavalla tädilläni on. ehkä sitten kun käyn töissä, raaskin ostaa pari pulloa luksusshampoota... :))

Anonymous said...

en nyt tiedä, onko starbucksit ja tigit ja ben&jerry'sit niin paljon laadukkaampia. niistä on vaan julkkiksien kautta luotu semmoiset trendibrändit, että ne on sellaisia must have -juttuja. ja etenkin kun useissa muotiblogeissakin vielä hehkutetaan kyseisiä merkkejä, se on vaan sitä, että halutaan niitä tuotteita merkin takia.

Anonymous said...

Jostakusta voi tietty olle hienoa ostaa huippukallista kahvia tai jotain shampoota, minusta ei.
Kahvia en juo ja välttelen kertakäyttömukeja ja astioita käyttäviä yrityksiä, juon mieluiten juomani posliinimukista kaikessa rauhassa. Mieluummin suosin myös pieniä paikkoja ketjujen sijaan. Esimerkiksi Lahdessa käyn kaupungilla syömässä yleensä pienessä kivassa ravintolassa nimeltä Mamma Maria. Starbucks-kavia siis tuskin joisin.

Shampoissa yritän vältellä markettuotteita, juurikin silikonin ja kemikaalien takia. Ostin läheiseltä tuottajatorista vähän kalliimpaa elokuun shamppoota, joka on ekologista ja tuoksuu hyvälle. Litrahintaa tuotteella tosin taitaa olla yli kympin, eli aika paljon. Tuollaisesta laadusta voin silti maksaa. On muuten ihan huippu tuote, toimii matkalla suihkugeelinkin sijasta!

Jäätelöiden suhteen en ole kovin brändäytynyt. Italialainen jätski on hyvää, varsinkin tuon Mamma Marian itse tehty. Syön silti myös vaniljaeskimoita välillä. Ben & Jerrysiä voisin syödä, mutta täältä sitä ei saa.

Olen tosin ylipäätään hyvin vähän muoti-ihminen. Nytkin kiukkuan kun kaupoissa on niin paljon huonolaatuisia ihmeviritysvaatteita tylsissä väreissä... Eloan vaatteista haaveilen, ovat vain niin kalliita...

Anonymous said...

Pyydän anteeksi typeriä kirjoitusvirheitä, painoin vahingossa "julkaise" esikatselun sijaan..

Anonymous said...

ben&jerry's sisältää yli tuplasti enemmän kaloreita kuin tavallinen valion jätski. Siksi se tietty maistuukin paremmalta (koska kermaa ym. paljon enemmän siis), mutta en kyllä sillä päivittäin rupeaisi herkuttelemaan.

Anonymous said...

mä käytän kyl tigi-tuotteita hiuksiini, koska ne ON laadukkaampia kuin jotkut silikonia pursuavat markettituotteet. sen eron tuntee heti pesun jälkeen, jos pesee markettituotteella..

lisäksi tigin tuotteet on pidemmän päälle ihan saman hintaisia, ellei halvempia markettituotteisiin verrattuna, nimittäin niitä ei tarvitse käyttää yhtä paljon. mulla kesti viidentoista euron purkki yli 8 kuukautta! hoitoaine on kestänyt jo yli 9 kuukautta.

Anonymous said...

laatu on kaikki kaikessa ja ben€jerry on niiin paljon makempaa jätskiä ku normaaali valio :) tigit tuoksuu ihanalle ja kahvimukit on niin nodtslgisia

Anonymous said...

Täällä hehkutetaan kuinka Tigin tuotteissa ei muka olisi silikonia, vaikka juuri sitä niissä on. Sen takia en Tigin tuotteita ostakkaan!

Anonymous said...

Onko kukaan teistä satunut lukemaan sellaista jo tietokirjallisuuden klassikoksi muodostunutta Naomi Kleinin teosta kuin No Logo? Jos pohdituttaa se, miksi meistä tuntuu niin hienolta ostaa "merkki"tuotteita, suosittelen taustalukemiseksi. On monta vuotta siitä kun itse luin tuon, mutta silti minulle tulee vaistomainen EI-reaktio heti kun kuulen puhuttavan esimerkiksi nimenomaan Starbucksista.
Muutamia syitä: Starbucks kohtelee kilpailijoitaan epäreilusti (menee uuteen kaupunkiin, etsii kaupungin menestyneimmän kahvilan, tekee kahvilatilan vuokraajalle niin ison tarjouksen että edellisen on pakko muuttaa pois), maksaa työntekijöilleen hyvin huonoa paikkaa (alinta mahdollista) ja kohtelee työntekijöitä muutenkin väärin. Vai kuinka reilulta kuulostaa, että työntekijöitä on potkittu pois, koska halusivat kuulua ammattiliittoon?
Olen kuullut samaa tarinaa muistakin lähteistä kuin k.o. kirjasta. En tiedä onko nykyään vielä samaa meininkiä, mutta... Sanoisin, että melko todennäköistä.
En nyt haluaisi olla ilonpilaaja, mutta... Ihmiset miettikää valintojanne.

Anonymous said...

Tuosta Tigistä sen verran että jostain syystä Suomessa nuo shampoot maksaa aivan törkeästi. Jenkeissä käydessäni tuli katottua et mitä ne siel maksaa ni se iso pullo shampoota on jotain 7-10 dollaria eli litra hinnoissa aika samoissa kuin markettishampoo...

P.S. Siellä Tigiä myydään supermarketeissa eikä vain partureissa

Marc said...

no en mä nyt sanois että on mitenkään kovin persoonallista käyttää tigin shampoota tai syödä ben&jerry's jäätelöä koska tyyliin joka toinen ihminen joka tulee vastaan kadulla tai useampikin käyttää tai on käyttänyt tigin shampoota ja syönyt ben&jerry'sin jätskiä. Ei kovin persoonallista siis vaan just sitä massaa!